Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS)

  • Operatief proces > 1.5 Neurochirurgie > 1.5.1 Kwaliteitsindicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS).

Met de QRNS kunnen ziekenhuizen eigen gegevens vergelijken met die van andere ziekenhuizen.

Het doel van de kwaliteitsindicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS) is het stimuleren van de registratie van deze ziektebeelden in de QRNS. Hiermee kan de beroepsgroep de geleverde zorg evalueren.

Resultaten over 2020

In 10 Nederlandse ziekenhuizen worden patiënten met een aneurysmatische subarachnoïdale bloeding (SAB) behandeld. Alle ziekenhuizen die de zorg rondom patiënten met een SAB aanbieden, geven aan informatie over behandelingen in de QRNS aan te leveren.

Waar letten wij als inspectie op?

De beroepsgroep heeft een volumenorm vastgesteld bij hoog complexe neurochirurgische zorg. Voldoen ziekenhuizen niet aan deze volumenorm, dan bestaat de kans dat er onvoldoende routine wordt opgebouwd. Dit kan leiden tot complicaties of overlijden.

De kwaliteitsindicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS) zegt iets over de neurochirurgische behandeling van patiënten met een bloeding in of rond de hersenen onder één van de hersenvliezen: het spinnenwebvlies (aneurysmatische subarachnoïdale bloeding (SAB)).

Met de QRNS kunnen ziekenhuizen hun eigen gegevens vergelijken met die van andere ziekenhuizen. Zo kunnen ze de eigen kwaliteit van zorg beoordelen en waar nodig verbeteren.