Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS)

  • Operatief proces > 1.5 Neurochirurgie > 1.5.1 Indicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS).

Met de QRNS kunnen ziekenhuizen eigen gegevens vergelijken met die van andere ziekenhuizen

Het doel van de indicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS) is het stimuleren van de registratie van deze ziektebeelden in de QRNS. Hiermee kan de beroepsgroep de geleverde zorg evalueren.

Resultaten over 2019

In 13 Nederlandse ziekenhuizen worden volwassenen met een maligne glioom chirurgisch behandeld. In 9 ziekenhuizen worden patiënten met een aneurysmatische subarachnoïdale bloeding (SAB) behandeld. Al deze ziekenhuizen leveren informatie aan in de kwaliteitsregistratie van de neurochirurgie (QRNS).

Waar letten wij als inspectie op?

De beroepsgroep heeft een volumenorm vastgesteld bij hoog complexe neurochirurgische zorg. Voldoen ziekenhuizen niet aan deze volumenorm, dan bestaat de kans dat er onvoldoende routine wordt opgebouwd. Dit kan leiden tot complicaties of overlijden.

De indicator Deelname aan Quality Registry NeuroSurgery (QRNS) zegt iets over de neurochirurgische behandeling van patiënten met twee soorten aandoeningen:

  1. Een kwaadaardige hersentumor die is ontstaan in het hersenweefsel zelf (primaire maligne hersentumor, glioom).
  2. Bloedingen in of rond de hersenen onder één van de hersenvliezen: het spinnenwebvlies (aneurysmatische subarachnoïdale bloeding (SAB)).

Met de QRNS kunnen ziekenhuizen hun eigen gegevens vergelijken met die van andere ziekenhuizen. Zo kunnen ze de eigen kwaliteit van zorg beoordelen en waar nodig verbeteren.