Implanteren en/of wisselen van pacemakers en ICD's

  • Hart en vaten > 10.2 Pacemakers en ICD’s > 10.2.1 Indicator Implanteren en/of wisselen van pacemakers en ICD’s.

De indicator Implanteren en/of wisselen van pacemakers en ICD’s geeft weer of ziekenhuizen voldoen aan de wettelijke eis om gegevens over pacemakers en ICD’s te registreren in de landelijke database. 

Met de registratie van de gegevens kunnen ziekenhuizen hun kwaliteit vergelijken met landelijke gegevens. Doel hiervan is het verlagen van het percentage complicaties.

Resultaten over 2019

De resultaten over de afgelopen jaren laten een dalende trend zien in het aantal hersteloperaties bij pacemakers.

Waar letten wij als inspectie op?

Bewaken her-ingrepen pacemakers: als er problemen ontstaan met een pacemaker moet de patiënt opnieuw worden behandeld om dat probleem op te lossen. Daarom wordt het aantal patiënten dat opnieuw wordt behandeld, gevolgd.

Een pacemaker wordt geïmplanteerd bij een te trage of onregelmatige hartslag. Bijna alle ziekenhuizen in Nederland implanteren pacemakers.

Een speciaal type pacemaker is de implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD). Dit is een apparaatje dat bij gevaarlijke hartritmestoornissen een schok geeft om het normale hartritme te herstellen. Hiermee wordt een hartstilstand voorkomen.