Bijna alle ziekenhuizen werken met een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS). Hoe staat het met verificatie van medicatie bij kwetsbare patiënten bij opname en bij ontslag? En is toediening van contrastmiddelen via de ader high-riskmedicatie?
Uit onderzoek van het NIVEL en EMGO+/VUmc uit 2013 blijkt dat 24 procent van zorggerelateerde schade in ziekenhuizen gerelateerd is aan medicatie. Een belangrijk deel van deze fouten ontstaat door de overdracht van informatie over medicatie van de ene zorgverlener naar de andere, tussen instellingen of binnen afdelingen.
Voor het verbeteren van de patiëntveiligheid is een zorgvuldige medicatieoverdracht belangrijk. Daarnaast is medicatiebewaking essentieel voor een goede bewaking van interacties tussen geneesmiddelen en van contra-indicaties voor het gebruik van geneesmiddelen.
De indicatoren over het medicatieproces in dit magazine zijn:
- 7.1.1 Elektronisch voorschrijven
- 7.2.1 Medicatieverificatie bij kwetsbare groepen
- 7.3.1 High-riskmedicatie
Meer informatie
Basisset 2019
In de Basisset Medisch Specialistische Zorg 2019 staan de indicatoren die de ziekenhuizen en klinieken invulden over 2019. Deze gegevens zijn de input voor ‘Het resultaat telt’.
Terugkoppeling indicatoren 'Het resultaat telt 2019’
Het Resultaat Telt: Particuliere Klinieken 2019 - 2018
In het jaarlijkse rapport Particuliere klinieken in getal en praktijk: Het Resultaat Telt staan de resultaten van de kwaliteitsindicatoren die we alleen bij particuliere klinieken hebben uitgevraagd.